De beste draagdoeken van 2023

Met een draagdoek kan je jouw kindje, net zoals met een draagzak, dicht tegen je aan dragen terwijl jij je handen vrij hebt. Het grote verschil is dat een draagdoek een los doek is dat je zelf knoopt, zonder gespen of voorgevormd zitje. Gaat jouw voorkeur hier naar uit? Of ben je nog aan het uitzoeken wat voor jou het fijnste is? Wij vertellen je graag meer over draagdoeken en hebben alvast de top 7 draagdoeken voor je op een rij gezet! 

ByKay Stretchy wrap

Beste rekbare draagdoek

Als je deze Stretchy Wrap draagdoek van ByKay eenmaal om hebt, wil je hem nooit meer af doen. Je baby zal zich hierin heerlijk geborgen voelen! De stof is zacht en bestaat voor 100% uit katoen. Met deze rekbare draagdoek kan je jouw baby in een ergonomische natuurlijke houding dragen op je buik of op je heup. Je kan de ByKay Stretchy Wrap vanaf de geboorte tot 18 kg gebruiken. Daarnaast is hij verkrijgbaar in vele leuke stoffen en printjes!

Rekbare draagdoek
100% Katoen
Buik- en heup drager
Geboorte tot 18 kg
Beschikbaar in meerdere maten

 

ByKay Stretchy Wrap

Babylonia Tricot-Slen

Beste duurzame keuze

De Babylonia Tricot-Slen is net als de Stretchy Wrap een rekbare draagdoek, gemaakt van 100% biologisch katoen. Het voordeel van deze draagdoek is dat hij in 1 maat wordt geleverd en altijd past. Daarnaast is de manier van aandoen altijd hetzelfde, waardoor je maar één manier van knopen hoeft te onthouden. Je kan de Tricot Slen vanaf de geboorte gebruiken tot 15 kg. 

Rekbare draagdoek
100% biologisch katoen
Geboorte tot 15 kg
Beschikbaar in 1 maat

Babylonia Tricot Slen Draagdoek

ByKay Woven Wrap DeLuxe

Beste geweven draagdoek

De ByKay Woven Wrap is een geweven draagdoek van 100% katoen. De stof is zacht, maar ook stevig, waardoor je hem kan gebruiken vanaf de geboorte tot wel 23kg. Een peuter kan je hier dus ook nog gemakkelijk mee dragen. De geweven stof zorgt voor een goede gewichtsverdeling wat de draagdoek erg comfortabel dragen maakt. Met de ByKay Woven kan je je kindje ergonomisch op je buik, heup of rug dragen. 

Geweven draagdoek
100% katoen
Geboorte tot 23 kg
Buik- heup- en rugdrager
Beschikbaar in meerdere maten

 

ByKay Draagdoek Woven Deluxe

Baby Garden Draagdoek

Beste budget draagdoek

De Baby Garden draagdoek is een goede goedkopere optie. De draagdoek is zacht maar stevig, gemaakt van 95%katoen en 5% elastaan. Deze combinatie zorgt ervoor dat de draagdoek zijn vorm goed behoudt en daardoor lang meegaat. Je kunt de draagdoek gebruiken vanaf de geboorte tot 18kg.

Rekbare draagdoek
95% katoen, 5% elastaan
Geboorte tot 18kg
Buik- en heupdrager
1 maat

Babygarden draagdoek

ByKay Ringsling

Beste ringsling

De Ringsling is weer net iets anders dan een standaard draagdoek. Het omdoen van een ringsling is over het algemeen ook gemakkelijker. De Ringsling draag je a-symetrisch op je schouder en met je kindje op je heup. Vooral fijn wanneer je even snel de deur uit moet of een peuter hebt die vaak in en uit het doek wil. De ByKay Ringsling is gemaakt van 100% katoen en heeft een lengte van 2 meter en breedte van 70 cm. Je kan deze ringsling gebruiken vanaf de geboorte tot 18kg. Naast deze mooie mint-kleurige variant is hij verkrijgbaar in meer leuke kleuren en printjes.

100% hydrofiel katoen
Geboorte tot 18kg
Heupdrager
1 maat

 

ByKay Ringsling Heupdrager

Wat is de beste keuze draagdoek?

Welke draagdoek de beste keuze is voor jou hangt er vanaf wat jij fijn vindt en hoe je de draagdoek wilt gaan gebruiken. Denk goed na wat jij belangrijk vindt in een draagdoek. Wil je bijvoorbeeld een hele zachte stof? Of wil je toch iets stevigers? Hierboven hebben wij de beste draagdoeken per categorie voor je op een rij gezet. De beste rekbare draagdoek is naar onze mening de Stretchy Wrap van ByKay. Wil je toch liever een geweven draagdoek? Dan is de Woven Deluxe van Bykay de beste. Gaat jouw voorkeur uit naar een ringsling? Dan kan je kiezen van de ByKay ringsling. Ben je er nog niet helemaal uit wat je wilt, of moet je op de portemonnee letten? Dan kan je het beste de draagdoek van Baby Garden kiezen. De meest duurzame keuze is de Tricot-Slen van Babylonia

Waar let je op bij het kopen van een draagdoek?

Ga je een draagdoek kopen? Er zijn verschillende soorten draagdoeken waar je uit kunt kiezen. Je zal daarnaast merken dat er binnen die soorten ook weer genoeg te kiezen valt. Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij het kopen van een draagdoek. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet:

Leeftijd van je kind

Heb je een pasgeboren baby? Dan is een rekbare draagdoek is erg geschikt, je kan deze draagdoek gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 15-18kg. De elastische stof vormt zicht mooi om het lijfje van jouw baby heen en daarnaast is deze draagdoek gemakkelijk te knopen. Mooi om mee te beginnen dus! 

Is je kindje al iets ouder? Dan is de geweven draagdoek een goede optie. Deze stof is steviger dan de rekbare draagdoek. De rekbare draagdoek geeft op den duur niet meer genoeg ondersteuning door de elasticiteit.

Hoe lang je de draagdoek wilt gebruiken

Ben je van plan de draagdoek tot in de peutertijd te gebruiken? Dan is de geweven draagdoek geschikt. Hierin kan je jouw kindje tot 23 kg ergonomisch verantwoord dragen. 

Wil je de draagdoek vooral in het eerste levensjaar gebruiken? Dan kan je voor de rekbare draagdoek gaan!

Hoe je wilt dragen

Wil je jouw kindje op de buik, heup en rug kunnen dragen? Dan biedt een geweven draagdoek de meeste opties. De stevige stof maakt het mogelijk om op alle manieren gedragen te worden.

Wil je jouw kindje vooral op de heup dragen, dan is de ringsling ideaal! Vooral wanneer je jouw kindje veel in en uit de draagdoek gaat halen is de ringsling erg gemakkelijk.

Ben je niet van plan je kindje op de rug te dragen? Dan is de rekbare draagdoek een goede keus. Hiervan wordt namelijk afgeraden om op de rug te dragen doordat de elastische stof niet genoeg ondersteuning biedt. Je kan de rekbare draagdoek uiteraard wel op de buik en heup dragen!

Hoe je wilt knopen

Een geweven draagdoek kan je op verschillende manieren knopen, dus wanneer je een ervaren knoper bent of wanneer je het leuk vindt om meerdere knooptechnieken te leren is deze draagdoek perfect.

Wil je niet teveel tijd kwijt zijn met het leren van allerlei knooptechnieken? Dan is de rekbare draagdoek ideaal. Omdat je deze vooral zult gebruiken als buikdrager hoef je maar één knooptechniek te leren. Erg geschikt voor beginners!

De ringsling is nog makkelijker, deze heeft maar één manier om de draagdoek om te doen. Wanneer je de knoop gelegd hebt kan je hem ook makkelijk weer met knoop af en aan doen. Zo hoef je niet altijd opnieuw te knopen.

Geweven draagdoek of een rekbare draagdoek?

Of je voor een geweven of een rekbare draagdoek gaat is afhankelijk van wat jij fijn vindt. Geweven draagdoeken zijn het meest veelzijdig, deze kan je op je buik, heup en rug dragen. De stof is zacht, maar ook stevig, daardoor gaat de geweven draagdoek iets langer mee en kan je ook een peuter hier goed mee dragen. De geweven draagdoek kan je op meerdere manieren knopen en zijn daarom iets meer geschikt voor de ervaren drager.

Ben je een beginner? Dan is een rekbare draagdoek makkelijker te knopen. Daarnaast is de rekbare draagdoek vooral erg fijn dragen met een pasgeboren baby. Wil je jouw kindje vooral na de geboorte dragen dan is een rekbare draagdoek erg geschikt. Door de elastische stof vormt deze zich mooi om je pasgeboren baby heen. Aan de andere kant zorgt de elastische stof er ook voor dat hij minder geschikt is wanneer je kindje zwaarder dan 15 kg is.

Wat is het verschil tussen een draagdoek en een ringsling

Een draagdoek is een langwerpig doek die je op verschillende manieren kan knopen, onder andere afhankelijk van hoe je jouw kindje gaat dragen. De ringsling is een lang doek met aan het uiteinde een ring. Aan deze ring knoop je het andere uiteinde van het doek vast. De ringsling gebruik je vooral als heupdrager en heeft dus maar één manier om te knopen.

Vanaf wanneer kan je een draagdoek gebruiken?

Een draagdoek kan je gebruiken vanaf de geboorte. Alhoewel de rekbare draagdoek iets geschikter is vanaf de geboorte kan je ook een geweven draagdoek en ringsling gebruiken vanaf de geboorte. 

Hoe lang mag een baby in een draagdoek?

Dat is afhankelijk van welke draagdoek je hebt. De rekbare draagdoek kunnen baby’s tot ongeveer 15 kg dragen. De geweven draagdoek kan tot in de peutertijd gebruikt worden, tot ongeveer 23 kg. 

Wat is beter, draagdoek of draagzak?

Dat is erg persoonlijk, het is maar net wat jij fijner vindt. In dit artikel kan je alles lezen over de verschillen tussen draagzakken een draagdoeken. 

Ben je er nog niet helemaal over uit en wil je ook eens de beste draagzakken bekijken? Bekijk dan hier de top 10.