De beste ergonomische draagzakken

Bij de zoektocht naar een draagzak zal je deze term vaak langs zien komen, namelijk ‘ergonomisch’. Het is duidelijk dat een ergonomische draagzak belangrijk is. Maar wat maakt een draagzak nou precies ergonomisch? En, welke draagzakken zijn dan ergonomisch het beste? Je leest het hier!

Wat is een ergonomische draagzak?

Een ergonomische draagzak is een draagzak waarin je jouw kindje in een ergonomische houding kan dragen en daarnaast ook ergonomisch voor jou als drager is. Er zijn verschillende factoren die een draagzak ergonomisch maken, zoals de bekende M houding en een goed rugpand. Hieronder lees je daar meer over.

Waar moet een ergonomische draagzak aan voldoen?

– M houding of kikkerhouding

Dit houdt in dat je kindje met zijn benen gespreid zit en met zijn knietjes iets opgetrokken, net als de vorm van een M.

– Ondersteuning van knie tot knie

Het is belangrijk dat je kindje ondersteund wordt van knieholte tot knieholte. De beentjes kunnen vrij naar beneden hangen maar de stof loopt tot de knieholte.

Ergonomische M houding

– Soepel rugpand

Het is van belang dat het rugpand van de draagzak de natuurlijke bolling van het ruggetje ondersteund. Het rugpand moet niet te hard zijn, dat kan namelijk teveel druk geven op het ruggetje van de kleine en een rechte houding forceren.

– Goede schouderbanden en heupband

Een goede heupband en schouderbanden zijn van belang voor het ondersteunen van jouw lichaam. De heupband en schouderbanden moeten namelijk zo ontworpen en te verstellen zijn dat het  gewicht van je kindje goed verdeeld wordt over jouw lichaam.

– Nekondersteuning

Belangrijk aan een draagzak is de ondersteuning van het nekje van de kleine. Een goede draagzak zorgt ervoor dat deze ten alle tijden ondersteund wordt en blijft ondersteunen naarmate je kindje ouder wordt. 

De beste ergonomische draagzakken

Tegenwoordig zijn veel draagzakken ergonomisch verantwoord. Dat komt omdat een draagzak nou eenmaak aan bepaalde eisen moet voldoen, zoals het waarborgen van de M houding. Toch zijn er een aantal draagzakken die er volgens ons uit blinken. Met deze draagzakken draag je jouw kindje gegarandeerd op een ergonomische manier. Hieronder onze top 3!

1. Ergobaby Omni 360

De beste ergonomische draagzak is wat ons betreft de Ergobaby Omni 360. Het zit hem ook al in de merknaam, dit is een merk dat zich erg focust op de ergonomie. Daarnaast heeft de Omni 360 zijn naam te danken aan de vele draagposities die deze draagzak biedt. Je kan je kind namelijk op de rug dragen, op de heup en op de buik. Ook kan je jou kindje met deze draagzak op een ergonomische manier op de buik met het gezicht naar voren dragen. De Ergobaby is ergonomisch gezien ook de beste keuze door de verschillende verstelmogelijkheden en brede heupbanden. De schouderbanden kunnen zowel recht als kruislings worden gedragen en daarnaast kan je het zitgedeelte verstellen met klittenband afhankelijk van hoe groot of zwaar je kind is. 

 Geschikt vanaf de geboorte (3,2 kg) tot 20 kg
Vier draagposities
 Ergonomisch
 Gemakkelijk te verstellen
De stof is wat stug

Ergobaby Omni 360 Baby Draagzak - Pearl Grey

2. Tula Free to Grow

De Tula Free to Grow is ook een goede ergonomische keus, zowel voor jouw als je kleintje. Je kan deze draagzak op twee manieren gebruiken, namelijk op de rug en op de buik.  Daarnaast kan je kleintje er vanaf de geboorte in tot en met 20 kg. Deze ergonomische draagzak groeit als het ware met je kindje mee doordat het rugpand in de breedte en lengte verstelbaar is met handige gespen en het zogenoemde drukknopensysteem. Zo is de Tule Free to Grow in de breedte in 3 standen te gebruiken. 

Geschikt vanaf de geboorte (3,2 kg) tot 20 kg
 Ergonomisch
 Comfortabel
Maar twee draagposities

Tula Baby Draagzak Free to Grow Linen Sand- ergonomische draagzak vanaf geboorte

 3. BabyBjörn One

De BabyBjörn One is een ergonomische draagzak waarmee je jouw kindje vanaf de geboorte tot aan de leeftijd van 3 jaar kunt dragen. De draagzak One is gemaakt van een zachte en flexibele stof, wat je kunt merken aan de natuurlijke C-kromming die de rug van jouw pageboren baby maakt. De BabyBjörn One is op een traploze manier in grootte, zitbreedte en hoogte verstelbaar. Wat betekent dat je hem perfect kunt afstellen, zodat hij precies goed zit voor jou en je kleintje. De draagzak heeft verschillende draagposities. Zo kan je jouw kindje op de buik met het gezicht naar je toe en van je af (vanaf 5 maanden) dragen. En op de rug vanaf 1 jaar. Kortom, een ergonomische en flexibele draagzak die lang meegaat. 

 Vanaf de geboorte (3,5 kg) tot 15 kg
 Ergonomisch
 Flexibel en zacht
Prijzig
Gaat minder lang mee

BabyBjorn One Air

Ergonomische draagzak merken

Ergobaby logo
Tula merk logo
Babybjorn logo
bykay logo

Veelgestelde vragen

 

Waarom een ergonomische draagzak?
Een ergonomische draagzak ik belangrijk voor zowel je kindje als voor jou. Het lijfje van een baby is nog kwetsbaar en dat maakt het extra belangrijk dat deze op de juiste manier gedragen wordt. Daarnaast is het ook voor jou van belang dat je een goede houding aanhoudt om klachten aan je schouder, nek en/of rug te voorkomen.
Welke draagzak is ergonomisch?
Veel draagzakken zijn tegenwoordig ergonomisch, of zeggen dat ze ergonomisch zijn. Maar de beste keuze volgens ons zijn de Ergobaby Omni 360, Tula Free to Grow of de BabyBjörn One. Met deze draagzakken weet je zeker dat je ergonomisch verantwoord draagt.
Wat is de beste ergonomische draagzak voor een newborn?
Er zijn verschillende ergonomische draagzakken die geschikt voor newborns. Je kan de allerkleinsten bijvoorbeeld op een ergonomische manier dragen in de Babybjörn Mini, Ergobaby Embrace of ISARA The One.

Benieuwd naar meer ergonomische draagzakken voor newborns? Neem dan een kijkje bij de beste newborn draagzakken.

Wat is de beste ergonomische draagzak voor een peuter?
Er zijn een paar draagzak merken waarmee je ook een peuter nog op een ergonomische manier kan dragen. De beste vinden wij toch wel de Tula Toddler. Met deze draagzak kan je jouw kindje zelfs tot 27 kg op een ergonomische manier dragen.

Benieuwd naar meer ergonomische draagzakken voor peuters? Neem dan een kijkje bij de beste peuter draagzakken.

Wat is de beste ergonomische rugdrager?
Met de meeste ergonomische draagzakken kan je jouw kindje ook op de rug op een ergonomische manier dragen. Zowel de Ergobaby Omni 360, Tule Free to Grow als de Babybjörn One kunnen gebruikt worden als rugdrager.
Kan je jouw kindje ook ergonomische met het gezicht naar voren dragen?
In principe wordt het dragen van je kindje met het gezicht naar voren afgeraden omdat dit eigenlijk niet ergonomische verantwoord is. Maar er zijn een paar draagzak merken waarmee je dit op een ergonomische manier kunt doen. Zoals de Ergobaby Omni 360 en Tula Explore. Zij hebben de draagzak zo ontworpen dat deze draagpositie mogelijk is. Zorg er wel voor dat je kindje al voldoende rompstabiliteit heeft en draag je kindje niet te lang in deze positie. 
Wat is de beste goedkope ergonomische draagzak?
Het is geen kleine aankoop zo’n draagzak. Maar er zijn ook goedkopere opties, zoals de Goldbaby Multipower of de Love and Carry draagzak. Dan heb je voor rond de €50,- een prima ergonomische draagzak.