Waar moet je op letten bij het kopen van een draagzak?

Je kan waarschijnlijk niet wachten om je baby lekker dicht tegen je aan te dragen in een draagzak! Maar voordat het zover is moet je eerst nog een fijne en leuke draagzak kopen. Soorten en maten zijn er in overvloed, dus hoe ga je een keuze maken? Het is natuurlijk belangrijk dat de draagzak lekker zit en er het liefst ook leuk uitziet. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden wanneer je een draagzak gaat kopen? Wij geven je 7 tips voor het kopen van een draagzak! 

vrouw met baby achter laptop

7 tips voor het kopen van een draagzak

Bij de koop van een draagzak zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Wij zetten ze hieronder voor je op een rij. Vergeet ze niet bij de hand te houden wanneer je met jouw zoektocht bezig bent. 

Tip 1: Zorg ervoor dat je de draagzak makkelijk kan aanpassen

Als zowel jij als je partner gebruik willen maken van de draagzak is het fijn als de draagzak gemakkelijk aan te passen in naar ieders figuur. Je wilt niet elke keer een half uur bezig zijn met het verstellen van de draagzak wanneer de ander hem heeft gebruikt. Als je op zoek bent naar jouw draagzak let er dan dus op dat hij gemakkelijk te verstellen is met bijvoorbeeld gespen op de taille- en schouderbanden. 

Tip 2: Kijk of je de draagzak in verschillende draagposities kan gebruiken

Buik en rug dragers

De meeste draagzakken kan je zowel op de buik als op de rug dragen. Op de buik kan je jouw baby meteen al dragen. Maar om je baby op de rug te dragen moet hij al wel wat groter zijn en moet hij zelfstandig van lig naar zit kunnen komen. De spieren in de rug moeten namelijk sterk genoeg zijn om zijn houding te corrigeren.

Gezicht naar voren?

Daarnaast hebben sommige draagzakken ook de mogelijkheid om jouw kindje met het gezicht naar voren te dragen. Zo kan hij al het moois om zich heen waarnemen. Ook hier moet je kindje al wat ouder voor zijn en langere tijd zelfstandig zijn hoofd omhoog kunnen houden. Deze positie wordt vaak afgeraden omdat het geen ergonomische houding is, dus let er op dat je een draagzak koopt die ergonomisch speciaal ontworpen is voor deze draagpositie, zoals de Ergobaby Omni 360.

Man met baby in draagzak

Tip 3: Kies een ergonomische draagzak

Het is natuurlijk van belang dat het lichaam van je baby goed ondersteund wordt in de draagzak, waarbij het rugpand van knieholte tot knieholte doorloopt. Belangrijk hierbij is de kikkerhouding, ofwel M-positie. Dit houdt in dat je baby met de knietjes hoger dan de billen zit en het rugpand van knieholte tot knieholte doorloopt. Het rugpand mag nooit verhard zijn! Je baby moet namelijk de natuurlijke bolling van zijn rug kunnen aannemen. 

Daarnaast is een ergonomische draagzak niet alleen voor je baby belangrijk maar ook voor jouzelf. Het is namelijk best een gewicht wat je bij je draagt. Kijk dus goed of je de draagzak helemaal naar jouw figuur kan aanpassen en het gewicht goed verdeeld wordt. 

vrouw met baby in draagzak

Tip 4: Bedenk goed welke stof je fijn lijkt

Draagzakken zijn gemaakt van verschillende soorten stoffen. Je hebt draagzakken gemaakt van draagdoekenstof en andere zijn weer gemaakt van canvas of mesh. Het ligt er maar net aan wat jij fijn vindt! En in welk seizoen je de draagzak gaat gebruiken. Mesh is bijvoorbeeld erg prettig in de zomer, het  is een ademende netstof wat zowel voor jou als je baby comfortabel en koel is. Ga jij de draagzak vooral in de zomer gebruiken? Denk dan aan de Babybjörn Air One Mesh of de mesh editie van de Ergobaby Omni 360.

Draagzakken van draagdoekenstof geven iets minder het rugzakkengevoel en vormen zich mooi om je baby heen, zoals The One van Isara. Ga eens naar een winkel en pas de verschillende soorten aan, dan kan je goed voelen welke stof jij prettig vindt zitten.

Tip 5:  Houd rekening met het gewicht van je baby

Niet elke draagzak is geschikt om vanaf de geboorte te gebruiken. Zorg er dus voor dat als je op zoek bent naar een draagzak voor jouw pasgeboren baby, dat deze vanaf de geboorte te gebruiken is. Kijk daarbij ook goed naar het minimale gewicht! Vaak zijn draagzakken vanaf de geboorte te gebruiken maar wel met een minimaal gewicht van 3,2 of 3,5 kg. Ook zijn er speciale draagzakken gemaakt voor peuters. Deze zijn vaak pas geschikt vanaf 12-18 maanden.

Tip 6: Kan je kindje goed meegroeien?

Een draagzak is geen goedkope aankoop en dus is het wel fijn als je baby erin kan meegroeien. Bij een aantal draagzakken kan je daarom ook de breedte van het zitvak aanpassen. Op die manier kan de draagzak met je baby meegroeien en blijft het zitgedeelte ergonomische ondersteuning bieden van knie tot knie. Bij de Ergobaby Omni 360 kan je bijvoorbeeld het zitgedeelte verstellen met klittenband. Zo biedt het zitje drie verschillende breedtes aan en groeit hij mooi met je baby mee. En ook bij de TULA Explore kan je verbreders toevoegen aan het zitgedeelte wanneer je baby groter wordt.

Tip 7:  Is de draagzak gemakkelijk mee te nemen?

Als je de draagzak van plan bent om vaak met je mee te nemen. Bijvoorbeeld tijdens een dagje uit of op vakantie. Dan kan het makkelijk zijn als de draagzak kan opvouwen en in een tas kan stoppen. Sommige draagzakken zijn zo voorgevormd dat ze lastig op te vouwen zijn. Houd hier rekening mee wanneer je de draagzak koopt.